Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Kronoz Cultuur
Muziek + Uitleg
door Arno van Nieuwenhuize & Cie
Arno van Nieuwenhuize & Cie

Foto: © Arno van Nieuwenhuize

Kronoz presenteert een zondagmiddag muziek met uitleg
Op zondagmiddag 23 oktober 2011 om 15.00 uur opent Kronoz het culturele seizoen met drie fenomenale muzikanten in De Kroepoekfabriek aan de Koningin Wilhelminahaven ZZ 2a, 3134 KG Vlaardingen.
Arno van Nieuwenhuize gaat u deze middag verrassen samen met twee muzikanten met ervaring in jazz, rock en wereldmuziek. Arno is een fenomenale drummer, die zich naast zijn jarenlange verdienste als drummer bij het Metropool Orkest, graag met jazz en rock bezighoudt. Thijs Borsten speelt deze middag op piano en David de Marez Oyens op bas.
Gedurende deze middag valt er niet alleen van fascinerende muziek van hoge kwaliteit te genieten, maar ook van uitleg over de achtergronden, gegeven door deze drie zeer professionele, ervaren en gepassioneerde muzikanten.
Arno van Nieuwenhuize
Arno van Nieuwenhuize, geboren in 1956 te Vlaardingen, begon zijn carrière als drummer op 14-jarige leeftijd in diverse streekbandjes. Drie jaar later won hij met de Rotterdamse formatie Jazzeker het Larens Jazzfestival. Ook ontving hij een persoonlijke aanmoedigingsprijs. Arno studeerde aan het Rotterdams Conservatorium. In 1980 sloot hij deze studie 'cum laude' af.
In de jaren '80 speelde Arno in verschillende popgroepen met onder anderen Daniel Sahuleka, Margriet Eshuijs en Fay Lovsky. In die tijd was hij een veelgevraagd studiodrummer. Rogier van Otterloo, de toenmalige chef-dirigent, vroeg hem in 1984 voor het Metropole Orkest. Sindsdien speelt hij drums in dit orkest. Arno componeerde in de jaren '90 ook alle muziek voor de televisieserie Jules Unlimited.
Naast zijn werkzaamheden voor het Metropole Orkest is hij als freelancer actief met onder anderen zangeres Fairouz en haar zoon Ziad Rahbani uit Libanon. Ook toerde hij met de bekende ArmeniŽr Ara Gevorkian. In ArmeniŽ werkte Arno mee aan een herdenkingsconcert dat wereldwijd live werd uitgezonden.
Arno is de laatste jaren steeds meer actief in wereldmuziek, jazz en geÏmproviseerde muziek. Hij werkt samen met onder anderen de Senegalese zanger Mola Sylla.
Thijs Borsten
Thijs Borsten (1966) groeide als zoon van een operazangeres op te midden van klassieke muziek. Aanvankelijk wilde Thijs niets van muziek weten en besloot hij fietsenmaker te worden. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon en nadat Thijs zijn ontslag had genomen en een jaar lang acht uur per dag had gestudeerd, deed hij - met succes - auditie aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam. Begin 1997 sloot hij zijn opleiding als Improviserend Musicus af.
Thijs is actief als pianist/toetsenist in de jazz- en wereldmuziek. Verder componeert en arrangeert hij voor allerlei ensembles. Hij produceert cd's, cd-roms en dvd's en speelt eigen producties in theaters en op concertpodia.
David de Marez Oyens
David de Marez Oyens werd geboren op 21 juli 1960 in Hilversum. In het ouderlijk huis nam muziek een belangrijke plaats in. Op zijn zesde begint hij piano te spelen. David is leergierig, want kort daarna experimenteert hij op hobo, basgitaar en contrabas. In zijn pubertijd speelt hij in latin- en jazzrockbands. Op het Hilversumse conservatorium voltooit hij de studies basgitaar en contrabas. Van 1983 tot 1985 is hij begeleidingsmuzikant van Toon Hermans. Na de shows met Hermans gaat hij lesgeven op het conservatorium in Amsterdam. Tot de dag van vandaag is hij docent aan het conservatorium in de hoofdstad.
The Jazz Studio in BelgiŽ organiseert elk jaar zomercursussen en De Marez Oyens is vanaf 1987 een van de docenten. In 1988 en 1989 speelde hij in de band van Thijs van Leer. Het gezelschap reist in deze periode twee keer naar Ibiza om op te treden. In de jaren negentig werkt hij als sessiemuzikant met verschillende artiesten. Vanaf 1998 gaat hij spelen in de band van Margriet Eshuijs. Hij werkt ook mee aan haar album Step Into The Light, dat in 1998 verschijnt. Als invaller van Wilbrand Meischke speelt hij soms met Jan Akkerman. In 2003 is hij aanwezig bij de tweede European Bassday in Nijmegen waar hij stukken van Bach speelt. Met zangeres Denise Jannah speelt hij in januari 2004 op het festival Winternachten in Den Haag. De Marez Oyens is ook op haar studioplaat te horen.
In het voorjaar van 2004 trekt hij weer met Margriet Eshuijs langs de theaters met het programma In Concert.
Hij werkt ook samen met Floris die in het voorjaar zijn tweede album Drunk of Life presenteert. In juli begeleidt hij Floris op het prestigieuze Deense festival in Roskilde. In de zomer geeft hij vanuit het Conservatorium Amsterdam een jazzworkshop.
Datum: zondag 23 oktober 2011 15:00u
Welkom vanaf: 14:30u
Locatie:
De Kroepoekfabriek
Kosten:
Entree gratis
Arno op Facebook: Facebook
Thijs op internet: TrapperDeTrap
David in de Muziekencyclopedie: Muziekencyclopedie