Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Kronoz College
Lezing: Zon, bloemen en hout - Hoe gaan wij om met onze planeet?
door
Ben Brevoort
Ben Brevoort

Foto: © Ben Brevoort

Gegeven
Planeet Aarde met meer dan 7 miljard mensen.
Opgave
Hoe maken wij de Aarde tot een plek waar het goed wonen is voor ieder mens.
Oplossing
Nog onbekend, maar wordt aan gewerkt.
Gedachten rond de opgave
Deze opgave kan alleen opgelost worden als dat wat gegeven is, wordt gerespecteerd. Daarvoor moet je dat wat gegeven is, aannemen, aanvaarden en er goed mee werken, om zo geleidelijk naar een oplossing te zoeken.
Wat is ons met de aarde gegeven? Heel veel, maar niet onbeperkt. Ze is 4,57 miljard jaar geleden ontstaan. Leven ontstond maximaal 1 miljard jaar later. De aarde kan in onze behoeften voorzien, maar niet alle hebzucht bevredigen. Onze aarde biedt heel veel en kan veel hebben, maar niet alles, zoals we ondervinden nu het klimaat aan het veranderen is.
En de mens? De mens is zo'n 6 miljoen jaar geleden ontstaan en intussen overal op aarde aanwezig. Op 31 oktober 2011 deelden we de planeet met 7 miljard mensen; nu zijn er alweer tweehonderd miljoen bijgekomen. Onze manier van leven beïnvloedt niet alleen het plekje waar we wonen, maar de hele aarde. We leven samen met anderen. Alleen gezamenlijk, met ons allen, kunnen wij de aarde tot een plek maken waar het voor ieder van ons goed wonen is.
Hoe gaan we om met "onze zuster, moeder aarde, die ons voedt en leidt en allerlei vruchten voortbrengt, bonte bloemen en planten"? Kunnen wij met open ogen "broeder zon" blijven zien, samen met de maan en sterren, "helder, kostbaar en mooi"? En genieten van stromen water, "heel nuttig en nederig, kostbaar en rein" (Zonnelied van Fransiscus)? Of zien wij bloemen en planten, mineralen en bomen anders, zodat: "de beste bomen uit het bos, vindt u als hout bij Jongevos". Zijn wij in staat te genieten van wat ons gegeven is, dit tevreden te delen met anderen? Kunnen we met elkaar praten, naar elkaar luisteren en samen de aarde maken tot een plek waar het toch iets beter wonen is voor ieder van ons?
Daarover wil ik graag met u bomen.
Ben Brevoort
Over Ben Brevoort
Ben Brevoort werd op 4 maart 1938 geboren in Indonesië. Hij was van 1942 tot 1945 geïnterneerd op Sumatra. Hij behaalde in 1955 zij HBS-diploma te Medan.Tot 1960 studeerde hij latijn, noviciaat en filosofie bij de Kapucijnenbroeders in Nederland. Daarna studeerde hij theologie in Indonesië en werd hij op 22 februari 1964 op Sumatra tot priester gewijd. In 1968 rondde hij in Rome een studie sociologie af. Van 1968 tot 1990 was hij docent sociologie en tevens begeleider van kandidaat Kapucijnenbroeders op Sumatra. Van 1990 tot 2002 was Ben internationaal geestelijk begeleider bij de Franciscaanse Lekenorde. Van 2002 tot 2006 was hij verantwoordelijke bij het internationale centrum van de Kapucijnen in Rome. Van 2004 tot 2008 studeerde hij Arabisch en Islamologie op het Pauselijk Instituut voor Studie van Arabisch en Islam. Van 2008 tot 2012 was hij verantwoordelijke bij de broederschap in het huis van de Aartsbisschop in Medan en daarnaast docent Islamologie op de filosofische en theologische hogeschool te Pematang Siantar, Indonesië. Vanaf 2012 is hij verantwoordelijke bij de Kapucijner broederschap in Rome.
De tweeëntwintig jaar ervaring als docent en begeleider van jonge kapucijnen, kwamen heel goed van pas bij het op internationaal niveau werken met bevlogen mensen op alle continenten en heel speciaal met jonge mensen (15-30 jaar) aan het begin van hun definitieve levenskeuze. Heel verrijkend waren de Wereldjongerendagen in Czestochowa (1991), Parijs (1997), Rome (2000) en Keulen (2003). Kennis van verschillende talen (Nederlands, Indonesisch, Bataks, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Latijn en Arabisch) komt hem hierbij ook goed van pas.
Datum: woensdag 19 februari 2014 20:00u
Welkom vanaf: 19:30u
Locatie:
H. Lucaskerk, Hoogstraat 26
Kosten:
Entree gratis
Zie ook: Het Zonnelied van Franciscus van Assisi