Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Kronoz Cultuur
Muziek + Uitleg: Didgeridoo en Dreamtime
door
Kees Kleiman en Maarten de Vries
Kees Kleiman en Maarten de Vries

Foto: © Kees Kleiman

De didgeridoo
Hoewel de didgeridoo steeds meer aandacht krijgt in onze westerse samenleving, is het nog steeds een instrument waar weinig mensen raad mee weten. Dat is niet vreemd wanneer je beseft dat de dit instrument uit een geheel andere cultuur komt, die van de Aboriginals. Deze oorspronkelijke bewoners van AustraliŽ leefden van wat de natuur hen bood, in een cultuur waar wij met onze moderne technologie vervreemd van zijn geraakt. Dit bleek ook toen ik in 2007 gegrepen werd door de klanken van dit instrument maar er geen muziekwinkel te vinden was waar ik er een kon kopen. Ook wel weer te begrijpen natuurlijk, als je bedenkt dat een didgeridoo niet meer is dan een holle boomstam die, wanneer zij verder trokken door de oneindige vlaktes van hun land, door de Aboriginals na afloop van hun speelsessie vaak op het houtvuur werd gegooid. Toch kwam ik via vele omwegen aan een didgeridoo en begon mijn leven een wending te nemen.
Kees Kleiman
Terugkijkend kan ik nu zeggen dat het heel veel opgeleverd heeft. Het heeft mij gebracht op plaatsen waar ik anders nooit geweest zou zijn en het heeft mij in contact gebracht met mensen die ik anders nooit ontmoet zou hebben. Van 2007 tot 2010 volgde ik lessen op de didgeridooschool in Rotterdam, heb ik daarna vele masterclasses bijgewoond van bekende grote spelers, ben ik in 2010 begonnen met het opzetten van een didgeridoocafé in het centrum van Vlaardingen, waar maandelijks de liefhebbers van dit instrument bij elkaar komen om te spelen. Verder geef voorlichting en demonstraties op basisscholen en twee keer per jaar workshops waar mensen in vijf dagen hun eigen didgeridoo kunnen maken. Een van de hoogtepunten in dit alles was mijn reis naar AustraliŽ in 2012, toen ik, samen met twee reisgenoten, kennis kon maken met de cultuur die mij zo mateloos boeit.
De lezing
Samen met Maarten de Vries (goede vriend en docent aan de didgeridooschool) willen wij jullie deze middag kennis laten maken met dit wonderlijke en magische instrument. We bespelen hem voor jullie op een westerse manier en vertellen waarom wij hem niet op de aboriginal wijze bespelen.
Op een speelse manier maken jullie deze middag ook kennis met de leefwereld van de Aboriginals waarin hun religie, kunst en cultuur aan bod zullen komen.
Uiteraard is er volop gelegenheid om het instrument zelf te proberen.
Datum: zondag 1 december 2013 15:00u
Welkom vanaf: 14:30u
Locatie:
St. Willibrorduskapel (Atelier Hans Rikken), Emaus 44-B
Kosten:
Entree gratis