Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Kronoz College
Feng Shui
door
Esther Brun
Esther Brun
FENG SHUI: harmonie in je huis, omgeving en in je leven.
Feng Shui is een combinatie van eeuwenoude wetenschap, kunst, traditie, astrologie en filosofie (Feng Shui is de Chinese variant). Niemand weet exact wanneer het is ontstaan, maar het wordt waarschijnlijk al duizenden jaren toegepast. Feng Shui wordt in ruimtes, stedenbouw, architectuur, tuin- en landschapsarchitectuur gebruikt, maar ook de Chinese voedingsleer, Qi Gong, acupunctuur en Shiatsu zijn hierop gebaseerd.
Feng Shui betekent "wind en water". Het geeft richtlijnen hoe je energieŽn kunt temperen en aanwakkeren (wind) en hoe je energie rustig kunt laten stromen (water) zodat alles met elkaar in harmonie en balans blijft. Bij Feng Shui draait alles om "Qi", de levensenergie die alles vorm geeft, beweegt en verandert. De aarde, de natuur en alles wat zich daarop bevindt. Iedereen en alles staat onder invloed van Qi. Feng Shui houdt zich bezig met het optimaal benutten van deze energie, zodat het gezondheid, welzijn, geluk en succes bevordert in ons leven. Hierbij gaat het ook om de wisselwerking van Ying en Yang, de 5 elementen en de windrichtingen.
Het doel van Feng Shui is bevorderen en ondersteunen van algemeen welzijn, geluk, gezondheid. Een Chinees gezegde is: "Zoals je huis is, zo ben jij!". Je kunt dit bereiken door eenvoudige veranderingen in je huis en omgeving aan te brengen, wat rust en balans creŽert en de energie (weer) laat stromen.
Praktisch gezien kun je dit bereiken door je huis (jezelf) te veranderen, je mogelijkheden te benutten en je leven te transformeren, of dat wat je wilt veranderen.
Persoonlijke ervaring
Al enige tijd verdiep ik me in "Feng Shui". Zodra ik er mee aan de slag ging vonden er al snel veranderingen plaats op gebieden die niet goed liepen. Ik ontdekte dat Feng Shui makkelijker is toe te passen als je eerst je "rommel" in je huis aanpakt. Dat houdt in spullen selecteren, ordenen, opruimen en het overbodige weg doen. Toen ik daar mee aan de slag ging, merkte ik dat ik daar energie van kreeg en voelde mezelf blij en "opgeruimd".
Feng Shui is eigenlijk een bewustwordingsproces waardoor je anders tegen het leven aan gaat kijken. Het is een aangenaam rustig transformatieproces, waarin je zonder "dwang" maar met gemak kunt instappen. Het heeft alles te maken met loslaten en kiezen voor plezier.
Het werkt door op alle gebieden in je leven. Het heeft mij veel nieuwe kansen en geluk gebracht. Voel me lichter en vrijer, meer in harmonie en geniet veel meer in het Hier en Nu. Ik geef minder geld uit en heb meer tijd gekregen om de dingen te doen die ik echt belangrijk en leuk vind om te doen. Daarnaast is het juist in deze tijd van duurzamer leven een groot goed om niet meer te verlangen dan je nodig hebt. Teveel aan spullen werkt letterlijk en figuurlijk als een ballast die je met je meedraagt, bewust of onbewust.
Tekst: Esther Brun
Datum: woensdag 30 mei 2012 20:00u
Welkom vanaf: 19:30u
Locatie:
Museum Vlaardingen, Westhavenkade 53-54, Vlaardigen