Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

College
Ontmoeting met ...: De Dertien Inzichten
met
Janny Pronk
Janny Pronk
Kom terug in je gevoel! Kom weer tot leven! Dertien inzichten om te veranderen
Als een boze draak komen verdriet en angst in ons leven. Vaak krijg ik mensen in therapie met verdriet in het heden, gedateerd uit het verleden. Ons gedrag in het heden is gekoppeld aan ons pijnlijke verleden, vaak zonder dat we dat weten. Waarom zijn we bang voor pijnlijke herinneringen? Er is zoveel verdrongen en weggezet in het onderbewuste. We kiezen ervoor om de pijn van toen niet meer te voelen, maar diep in ons is het er altijd, stil op de achtergrond. Het is tijd om onze draak in de ogen te kijken.
We doen er alles aan om het maar niet te voelen, Worden liever ziek, gespannen, eten te veel of te weinig. Onszelf waarnemen en eerlijk kijken naar wat er werkelijk is? Liever niet!
En ondertussen voelen de kinderen haarfijn aan dat hun ouders problemen hebben. De kinderen van nu voelen en weten dat het tijd is om te leven vanuit hun hart. Maar door de pijn en het verdriet die zij van hun ouders ervaren, vergeten zij (bijna) hun eigen opdracht.
Uit de bron
We hebben allemaal mannen- en vrouwenenergie in ons. De mannelijke en vrouwelijke energieŽn komen voort uit een bron waar eens de versmelting begon. Toen is er een wonder gebeurd, maar we zijn allang vergeten dat we voortkomen uit het wonder van de bevruchting. Het is de hoogste tijd dat we ons weer herinneren dat wij een wonder zijn en dat onze ziel hier met een opdracht is gekomen.
Verantwoording nemen
Hoe komen we terug in ons gevoel en laten we toe wat er dat wat diep in ons wacht weer tot leven komt? Durven we onze eigen draak te ontmoeten en de verdrongen pijn en het verdrongen verdriet te zien? Of lopen we liever met een masker op en leven we ons leven zonder ons te verdiepen in wat er echt gaande is? Onze kinderen zijn de dupe van ons gedrag, ze worden niet begrepen. En de volgende generatie groeit op met frustraties en problemen. Als iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt door zichzelf diep van binnen te aanschouwen, wordt de spiraal doorbroken. Dan kan er een nieuwe wereld ontstaan waarin geleefd wordt vanuit de hartenergie.
In balans
Hartenergie is het voelen van wat er in jezelf aan de hand is: zacht zijn voor jezelf en met vrouwelijke zachtheid jezelf helen en aandacht geven. Dat noem ik vrouwenenergie. De mannenenergie is nodig om tot actie te komen en te presteren. Als die twee samen in balans zijn, dan heb jij je eigen geheim diep van binnen ontdekt en ben je de boodschapper van de liefde voor jezelf en de ander.
Dertien inzichten
Graag vertel ik u over de inzichten die ik gekregen heb hoe zover te komen en hoe ik mijn eigen draak heb leren kennen. En dat mijn therapie erop gericht is om anderen te leren met hun eigen draak om te gaan. Want: als je je eigen draak kunt aanschouwen, kun je je eigen opdracht in het leven serieus nemen. Wij zijn allen deel van moeder aarde, die aan het veranderen is.
Er zijn veel maren, redenen waarom we niet doen wat we zouden moeten doen. Hier volgen de dertien inzichten om tot werkelijke verandering te komen.
1. Wat is er nu allemaal gebeurd?
Ik noem dat ook wel je eigen boek. Neem tijd en aandacht om je eens in jezelf te verdiepen. Ga op een plek zitten waar je ongestoord aandacht kunt besteden aan jezelf. Wat is er aan de hand? Wat is de stoorzender in je hoofd? Schrijf het op en zeg het hardop tegen jezelf. Doe dit elke dag. Minimaal 1 uur, maximaal 2 uur per dag. Doe dat een week lang. Je hoeft niets te veranderen, alleen waarnemen wat er in je leeft.
2. Wat nu? Hoe verder?
Nadat je tijd en aandacht hebt geschonken aan wat er in jezelf gaande is, zul je denken: "En wat nu?" Tot op heden gebeurde er van alles en leek het net of je er geen controle over had. Doe net of je een ander gaat adviseren, dat je het niet jezelf betreft. Ga zitten en geef jezelf advies. Diep van binnen weet je echt wel waarom je niet doet wat je zou willen doen. Je ziel, die je lang hebt verstopt, wil jou echt wel helpen om te leven zoals je graag zou willen leven. Maar heb wel de moed om jezelf eens een keer goed te aanschouwen. Kijk naar al die draken die je weerhouden om te leven.
3. Wat voel je van binnen? Wat is er veranderd?
Wat heb je waargenomen vanbinnen, wat zijn de patronen die je iedere keer tegenkomt? Kun je er werkelijk naar kijken, word je nu wakker? Alleen wij kunnen onszelf veranderen, niemand anders kan dat. De keus is aan jou. Wat zou je willen veranderen, zodat je gelukkiger bent met jezelf? Heb je al stapjes ondernomen voor een aantal zaken die je anders wilt? Niet altijd maar ja zeggen om iets te doen voor een ander, maar eerst voelen in jezelf. Voelt het goed? Innerlijk weet je alles. Vertrouw daar op.
4. Onzeker, afgesloten van zichzelf
Het lijkt wel alsof alle draken nu op je afkomen: mag je wel doen wat je zelf diep van binnen graag wilt? Of moet je toch maar doen wat een ander van je verwacht? Dit is een heel moeilijk stuk. Hoe trouw mag je aan jezelf zijn? Ben ik lief genoeg? Vinden ze mij wel aardig? Ik heb geen tijd om me te verdiepen in mezelf! Ik kan er tůch niets aan veranderen! Zo zijn er tal van redenen om maar niet te doen wat je echt zou willen doen. Je hoeft alleen maar waar te nemen dat je zo met jezelf aan het strijden bent. Verder niets. Kijk in jezelf en voel wat je doet. Hang er geen oordeel aan vast. Leef in het nu! Het is goed zoals het is! Durf te voelen en die momenten diep van binnen waarin je alles weet, te koesteren! Weet dat je het weet! Geef jezelf het advies: dit mag je doen voor jezelf! Leef nu voor de binnenkant! Weet waar dat gevoel zit!
5. Stap in je eigen energie
Ja, dat is gemakkelijk gezegd. Stap in je eigen energie. Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf. Iedereen moet zijn eigen leven invullen. Dat kan niemand anders voor je doen. Hoe neem je verantwoording voor jezelf? Je bent al bezig om jezelf waar te nemen en te voelen van binnen. Laat het eens heel stil in je worden, diep binnenin en doe helemaal niets. Je kunt ook naar buiten gaan en een plek zoeken waar jij je helemaal veilig voelt, aan het water, in het bos. Ontdek zelf wat voor jouw de beste plek is. Daar vind je ook antwoord op de vraag: stap in je eigen energie. Misschien een kleine oefening voor jezelf. Ervaar je buik als een grote, diepe schaal waar je naartoe kunt ademen. In die schaal diep van binnen, zit alle wijsheid, daar kun je uit putten. Word de ontvanger van je eigen hartenergie met alle wijsheid die daar bij hoort.
6. Laat patronen los
Soms zijn er momenten dat je voelt diep van binnen, ja, dat is je ziel. Die weet wat je wilt. Je mag vertrouwen op jezelf. Stapje voor stapje kom je verder. Maar helaas, ook mensen in je omgeving merken dat er iets in je aan het veranderen is. Je doet niet meer altijd wat ze van je gewend waren. Je volgt je eigen waarheid. Zeg nee, als je voelt dat je nee moet zeggen. Ze zullen je onder druk zetten, bewust of onbewust. Toch is het nu echt de tijd om je eigen waarheid te ontdekken en te doen wat jouw diepste ik tegen je zegt. Dat is het loslaten van mensen die jou onder druk willen zetten en het trouw blijven aan jezelf.
7. Buikgevoel: kop los en buik voelen
Dit is een periode van vertrouwen op jezelf. Durf te voelen wat er in jezelf afspeelt. Dat is je enige waarheid. Wees trouw aan jezelf. Hoe meer je een plek opzoekt om tijd en aandacht te besteden aan wat er zich diep in jouw van binnen afspeelt, hoe meer je vertrouwd raakt met jezelf. Voor het probleem van de buren weten we allemaal het antwoord, maar voor ons eigen probleem, ons eigen gevoel, ja, dat is heel wat anders. Dit is de periode van inkeer, diep in jezelf, voelen, voelen. Leef je voor de buitenkant of voor de binnenkant?
8. Energie ontvangen en je ermee verbinden
Als je werkelijk jezelf aanschouwd hebt en je weet diep van binnen "zo wil ik het niet meer", dan is er al veel veranderd in je leven. Dit is het moment waarop je in staat bent om je werkelijk te verbinden met jezelf en ook te voelen dat sommige mensen energievreters zijn. Hun probleem is jouw probleem niet. Ieder heeft recht op zijn eigen probleem. Laat het daar waar het thuis hoort. Als je tot drie telt, weet je al of het van jou is of van een ander. Als iets je erg stoort in de ander, is het ook nog van jezelf. Daar moet je eerlijk naar kijken. Wat stoort je zo? Het lijkt wel een ui, iedere keer komt er weer een stuk dat je denkt: wat nu weer? Blijf trouw aan jezelf en laat een ander zijn wat hij is. Als je tijd neemt om te voelen en niets te willen, komt de oplossing uit je diepe ik weer omhoog. Durf te vertrouwen op jezelf.
9. Christusenergie voelen
Je bent ontstaan uit de samensmelting van een man en een vrouw. Dat is toch een wonder. We zijn ons eigen wonder vergeten. Richt je daar eens met aandacht op. De buik van jouw moeder heeft jouw gedragen. Ooit heeft jouw ziel gedacht dat je je leven wel wilde starten bij die twee mensen. Sta stil bij het feit dat jij een wonder bent.
10. Wat is jouw missie hier op aarde?
Als we onszelf geen vragen stellen is er ook geen antwoord. Wat kwam je hier doen op deze aarde? Wat wilde je leren bij deze mensen? Wat is jouw legende in dit leven? Wat kom je doen hier? Dit zijn allemaal vragen, die jij alleen kunt beantwoorden, vanaf het moment dat je jezelf leert kennen met alles wat het leven je gebracht heeft tot nog toe. Wat veranderde er vanaf inzicht 1 tot nu toe? Neem tijd om daar antwoorden op te geven, wees er vanuit je diepe innerlijk weten.
11. Herken je zelf en herken je God
Hoe je ook denkt over God of Godin, we zijn allemaal geboren uit de samensmelting van een man en een vrouw. Dat is en blijft een wonder. Dus jij bent ook dat wonder. Beschouw jezelf als een wonder met talloze mogelijkheden. We zijn veel groter dan we denken dat we zijn. Als je durft te stappen in je grootsheid dan kun uit je kleine denken stappen. Je bent veel meer dan je kunt bedenken. Vertrouw op je grootsheid. Vanuit je eigen hartenergie, vanuit dat gevoel kun je contact maken met de ander. En dat is de boodschap van je ziel.
12. Durf te verlangen
Er zijn al veel mensen op aarde geboren die leven vanuit hun hartenergie. En ook veel kinderen. Zij helpen ons onze opdracht dat wij mogen leven vanuit de hartenergie te herinneren. Zij helpen ons terug te komen naar onze bron waaruit wij zijn ontstaan. Hoe meer je er naar verlangt, hoe gemakkelijker de weg naar jezelf wordt. Durf te verlangen.
13. De wereld reikt veel verder dan dat wij ons kunnen voorstellen
Op het moment dat je uit de beperking gaat van het denken, maar met gevoel contact maakt met jezelf, dan ervaar je het wonder. Dan zijn de wereld en het heelal oneindig. Durven aanvaarden dat wij een wonder zijn en daaruit zelf wonderen kunnen verrichten. Het eitje en het zaadje waaruit wij zijn ontstaan, dat ben jij. Mannen- en vrouwenenergie komen in evenwicht. Nu is het moment aangebroken om te leven vanuit onze eigen hartenergie.
Niet alleen
Dit zijn mijn 13 inzichten. Heel veel mensen zijn in staat om zelf te leren voelen en hun eigen draak in de ogen te kijken. Hoe meer mensen leren leven vanuit hun eigen hartenergie, hoe gelukkiger ik daarvan word. Iedereen heeft zijn eigen boek in dit leven en we hoeven het niet altijd alleen te doen. Dan is het goed om dit samen te doen met iemand waarvan u voelt dat u die vertrouwt.
Meer informatie
Praktijk Janny Pronk
Op Hodenpijl
Rijksstraatweg 21-22
2636 AX Schipluiden
www.jannypronk.nl
jannypronk@tele2.nl
06-50215396
Datum: zondag 4 november 2007 14:00u
Welkom vanaf: 13:30u
Locatie:
Souterrain van Samsara
Kosten:
Entree gratis