Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Muziek + Uitleg

door Joey Roukens
Joey Roukens
Foto: © Joey Roukens
Op zondag 30 januari 2011 om 14.00 uur zal Joey Roukens, eigentijds klassiek componist en opgegroeid in Vlaardingen, een optreden verzorgen in het kader van 'Muziek met uitleg'. De toegang is gratis.
'Muziek met uitleg' is, als onderdeel van 'Cultuur op zondag', een nieuw concept van Kronoz. Het stelt u in de gelegenheid kennis te maken met de fascinerende wereld van het componeren. Joey Roukens zal, naast het vertolken van zijn muziek, ingaan op hoe hij als componist te werk gaat. Daarnaast vertelt Joey over degenen die hem ge´nspireerd en be´nvloed hebben en geeft hij inkijkjes in aardige weetjes en persoonlijke ervaringen. Een 'masterclass' voor leken, niet per se om zelf mee te doen, maar om te luisteren, vragen te stellen en van dichtbij te beleven hoe het een eigentijds componist vergaat. Zijn stijl wordt gekenmerkt door directheid en in veel van zijn composities streeft Joey naar een natuurlijk samengaan van elementen uit de meest diverse stijlen, genres en expressievormen.
Joey heeft, ondanks zijn leeftijd van 28 jaar, al een indrukwekkende carrière achter de rug. Hij is in Schiedam geboren, in Vlaardingen getogen en woont nu in Amsterdam. Hij studeerde compositie bij Klaas de Vries op het Rotterdams Conservatorium en hij studeerde psychologie aan de Universiteit Leiden. Joey kreeg privépianoles van Ton Hartsuiker. Zijn werken zijn uitgevoerd door belangrijke ensembles en solisten, zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Nieuw Ensemble, Orkest de Volharding, het Aurelia Saxofoon Kwartet, Janine Jansen en Ralph van Raat. Joey is ook lange tijd in de popmuziek actief geweest.
In 2009 zijn componist Joey Roukens en het Rubens Quartet een unieke samenwerking aangegaan en werd Joey voor twee jaar composer in residence bij het Rubens Quartet. Hij trad op 9 september tijdens het Nachtconcert van het Rotterdamse Gergiev Festival 2010 met dit kwartet op. Ook gaf hij toelichting op zijn klassieke composities in het tv-programma 'Vrije geluiden' van de VPRO. Een werk van Joey, uitgevoerd door Janine Jansen, is onlangs opgenomen op de cd 'Vlaardingen Klassiek', een initiatief van Ben van der Linden.
Actueel:
Op zondag 29 mei 2011, aanvang 20:15 uur, vindt in De Doelen de première van zijn Percussion Concerto plaats, een vierdelig concert voor slagwerk solo en groot ensemble. De solist is niemand minder dan de gevierde Britse slagwerker Colin Currie, die begeleid zal worden door Sinfonia Rotterdam onder leiding van Conrad van Alphen. Op het programma staan verder werken van Stravinsky en Milhaud (klik hier). Of lees het interview dat Colin Currie met hem hield over het nieuwe werk (klik hier).
Datum: zondag 30 januari 2011 14:00u
Welkom vanaf: 13:30u
Eindtijd (plm): 17:00u
Locatie:
Loenz, Markt 21
Kosten:
Toegang gratis
Website Joey Roukens: joeyroukens.com
Joey's blog: rubenskwartet.nl
Joey op Wikipedia: wikipedia.org
Gergiev Nightconcert: YouTube
Blues on a bright background: YouTube
Flyer: Buitenkant   Binnenkant
foto Joey Roukens
Foto: © Joey Roukens
foto Joey Roukens
Foto: © Joey Roukens
Deze foto toont Joey ca. 12 jaar geleden op 17-jarige leeftiijd.
foto Sjaak Bauman
Foto: © Sjaak Bauman
foto Sjaak Bauman
Foto: © Sjaak Bauman
foto Sjaak Bauman
Foto: © Sjaak Bauman
foto Sjaak Bauman
Foto: © Sjaak Bauman