Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Kronoz Cultuur
Filosofisch café: Kronoz filosofeert: Stil de Tijd
met
Joke Hermsen
Joke Hermsen

Foto: © Joke Hermsen

Tijdens het Filosofisch Café van zondagmiddag 21 april 2013 zal schrijver en filosoof Joke Hermsen een lezing houden naar aanleiding van haar bestseller Stil de tijd (2009). Zij zal de bezoekers vertellen over het verschijnsel Tijd, zoals dat in het heden en verleden door verschillende filosofen is benaderd.
De Griekse filosofen maakten al een onderscheid tussen twee verschillende tijdervaringen, een sociale tijd en een meetbare tijd. Deze laatste stelt de tijd voor die we met elkaar hebben afgesproken en op grond waarvan we klokken, agenda's en kalenders kunnen bepalen. Behalve die tijd, Chronos, is er ook nog een andere, meer subjectieve en niet meetbare of lineaire tijd, de Kairos geheten, die we alleen vanuit rust kunnen ervaren. Het is de tijd waarin je terecht komt als je je ontspant of je ergens diep op concentreert en je de klok lijkt te zijn vergeten. Het is een tijd die niet opjaagt of rusteloos maakt, maar inspirerend en zelfs bezielend werkt. Luieren, mijmeren, dagdromen, naar muziek luisteren, wandelen, een boek lezen, mediteren, tuinieren, iedereen heeft zo zijn eigen 'methode' om die innerlijke tijd te ervaren., Die innerlijke tijd, zo wist Plato ons al te vertellen, is noodzakelijk en zelfs voorwaardelijk voor onze creativiteit. Want alleen vanuit rust kan er een nieuwe gedachte of inzicht opborrelen. Dus: minder werken luidt het devies. De economie en de politiek vragen weliswaar steeds om meer, maar de mens en het klimaat vragen om minder. En vooral: laat elke dag een paar uur de beeldschermen uit, zodat onze duur bevochten vrije tijd ook voor ons brein weer echte vrije tijd wordt.
Joke J. Hermsen is schrijver en filosoof. Haar laatste essayboek Stil de tijd (2009) behelst een pleidooi voor een langzame en meer ontspannen toekomst. Haar laatste roman Blindgangers is een bezinning op het nihilisme. Joke is mede-organisator van een aantal cursussen en workshops op het gebied van filosofie en prozaschrijven in het landelijk gelegen Arthel (Midden Frankrijk) en in Amsterdam.
Datum: zondag 21 april 2013 15:00u
Welkom vanaf: 14:30u
Locatie:
St. Willibrorduskapel (Atelier Hans Rikken), Emous 44-B
Kosten:
Entree gratis
Zie tevens: Joke Hermsen's homepage
www.arthel.nl