Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Kronoz College
Lezing: De Mayakalender
door
Roosmarie Vlaskamp
Roosmarie Vlaskamp

Foto: © Roosmarie Vlaskamp

Op 12 december 2012 verzorgt Roosmarie Vlaskamp een lezing over de Mayakalender en het mogelijke einde der tijden dat verbonden wordt aan het aflopen van die kalender op 21 december 2012. Wie heeft er anno 2012 niet gehoord dat het einde der tijden er aan zit te komen? De Bijbel en Edgar Cayce zijn slechts enkele van de voorbeelden waar het vergaan van de wereld wordt voorspeld of beschreven. De bekendste onheilsprofeten zijn echter misschien nog wel de Maya uit Midden-Amerika.
De Mayacultuur
Al vanaf de ontdekking van grote piramides in het oerwoud spreekt deze oude cultuur tot de verbeelding van de Europese ontdekkers en zijn wetenschappers op zoek gegaan naar wie deze mensen waren. Gaandeweg kwamen ze er achter dat het hier een zeer bijzonder volk betrof. Hun technologische ontwikkelingen en wiskundige kennis lagen ver voor op de toenmalige ontwikkelingen in Europa en sommige dingen zijn nog steeds een raadsel. Met de ontcijfering van hun schriftsysteem en kalenders kwamen echter nieuwe vragen naar boven. Zo ook de voorspelling dat op 21-12-2012 de Mayakalender op zou houden en dat dit het einde der tijden zou betekenen. Maar wat zijn nu de feiten achter deze voorspelling? Wat hebben de Maya's er nu echt over gezegd en welke conclusies kunnen archeologen daaruit trekken? En welke conclusies trekken andere mensen hier uit, zoals in de spiritualistische literatuur vaak wordt gedaan?
Het beantwoorden op deze laatste drie vragen zullen het onderwerp vormen van deze lezing, die zal worden omlijst door achtergrondinformatie over het ontstaan en de cultuur van de Maya.
Roosmarie Vlaskamp
Roosmarie Vlaskamp is geboren op 25 november 1989 en is masterstudent Archeologie aan de Universiteit Leiden en is als assistent aan die universiteit verbonden. Ze is al twee keer in Midden Amerika geweest om mee te werken aan opgravingen en onderzoek aldaar. Onlangs was zij nog in Calgary (Canada) om een presentatie van haar onderzoek aan petroglyphen te geven. Eerder al verzorgde Roosmarie een lezing voor Kronoz over de Wicca.
Datum: woensdag 12 december 2012 20:00u
Welkom vanaf: 19:30u
Locatie:
H. Lucaskerk, Hoogstraat 26
Kosten:
Entree gratis
De presentatie: Pdf-bestand (letop: 5 Mb!)