Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

KRONOZ
Filosofisch Café

Van homo sapiens naar homo informans
Door Henk Oosterling
Henk Oosterling
Foto: © Henk Oosterling
Op zondag 25 april spreekt filosoof Henk Oosterling in het filosofisch Café over de 'homo informans'.

De 21e-eeuwse mens stapelt medium op medium om zich in de wereld te oriënteren: GSM, GPS, tomtom, iPhone, etc. We schatten onze risico’s in en verzekeren ons van tevoren voor mogelijk te lijden schade. Claimen wordt in onze risicosamenleving steeds vanzelfsprekender. Tegelijkertijd dienen zich de desastreuze effecten van onze hyperindividualistische levenswijze aan: van de opwarming van de aarde tot het ineenstorten van het bankwezen. De wereld lijkt vast te lopen in zijn ongebreidelde snelheidsdwang.

Het is de vraag of ons mensbeeld nog toereikend is. Moeten we begrippen als verantwoordelijkheid en individualiteit opnieuw tegen het licht houden? Is het niet tijd voor een visie die zich niet langer op identiteit maar op relaties richt?

Henk Oosterling is universitair hoofddocent aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Ook is hij o.a directeur van het Centrum voor Filosofie & Kunst, secretaris van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Interculturele Filosofie, voorzitter van de Dutch Aesthetics Federation en voorzitter van de stichting Rotterdam Vakmanstad.
Datum: zondag 25 april 2010 14:00u
Locatie:
Café De Hommel, Schiedamseweg 37