Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Kronoz Cultuur
Filosofisch Cafť: Van kwantitatieve naar kwalitatieve groei

Olaf Blaauw
Olaf Blaauw
Foto: © Olaf Blaauw
Systeemcrisis

Van kwantitatieve naar kwalitatieve groei
Onze moderne samenleving is het product van een aantal grote ontwikkelingen die zich de laatste tweehonderd jaar hebben geuit in het industrieel kapitalisme. Dit systeem van welvaartsvermeerdering vereist exponentiŽle groei binnen een eindig systeem. Dit is een fundamentele onmogelijkheid. Het huidig economische systeem brengt daarnaast, door technologische innovaties, productiemiddelen in de handen van een steeds kleinere minderheid, waardoor arbeid schaarser wordt. Arbeid is echter de basis voor onze beloningsstructuur. Als gevolg hiervan, stevent de moderne samenleving af op een door schaarste en inkomensongelijkheid gecreŽerde instorting. Er is echter een oplossing, die deze instorting naar geredigeerde krimp kan doen ombuigen.
Verwacht voor deze lezing een breed spectrum aan analyses en argumenten, omdat er geen eenvoudige of eenduidige antwoorden op deze existentialistische vragen lijken te bestaan.
Olaf Blaauw
Olaf studeerde Biologie en Farmacochemie aan de Universiteit van Leiden, waar hij leerde zien dat geen enkele gebeurtenis in isolement geschiedt. Onze werkelijkheid presenteert zich als een samenhangend systeem. Als systeemdenker tracht Olaf de samenstellende elementen van de werkelijkheid en hun onderlinge samenhang te duiden. Het besef dat alles onderling verbonden is, past hij toe in zowel zijn professie als in zijn leven. Door correlatie en causaliteit te onderscheiden probeert hij tot werkbare transitiemodellen voor onze altijd veranderende wereld te komen.
Datum: zondag 26 april 2015 15:00u
Welkom vanaf: 14:30u
Locatie:
St. Willibrorduskapel (Atelier Hans Rikken), Emaus 44-B
Kosten:
Entree gratis