Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Filosofisch Cafť
West ontmoet Oost
door Krystyna Swiecicka
Krystyna  Swiecicka
Foto: © Krystyna Swiecicka
Krystyna Swiecicka promoveerde tot doctor in de filosofie aan de Poolse Academie van Wetenschappen in Warschau, waaraan zij als wetenschappelijk medewerker gedurende haar loopbaan lang verbonden is geweest. Zij heeft verschillende publicaties over de geschiedenis van de moderne filosofie op haar naam staan. Haar belangrijkste boeken zijn een inleiding tot de fenomenologie van Edmund Husserl (1859-1938) en een boek over Dialogische Filosofie (Husserl, Buber, Ebner en Lévinas).
Sinds enige jaren is zij met emeritaat. Tegenwoordig gaat haar belangstelling uit naar vergelijkend onderzoek tussen Westerse en Indische filosofie.
Krystyna zal een aantal samenhangende thema's en vragen ter sprake brengen, waaronder de rol van reflectie en meditatie in het westerse denken, de verwantschap en verschillen tussen Westerse en Indische filosofie, de fenomenologie van Husserl als antwoord op de crisis in de twintigste eeuw en de relatie tussen fenomenologische reflectie en Boeddhistische meditatie. Al speurend vraagt zij naar filosofische uitgangspunten die behulpzaam kunnen zijn bij een antwoord op de hedendaagse existentiŽle crisis.
Datum: zondag 29 november 2009 14:00u
Locatie:
De Hommel
Muzikaal Intermezzo: Scala Violino's
Flyer: Buitenkant   Binnenkant