Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Lezing
Rituelen en symbolen bij afscheid en rouw
door Angela Stoof
Van 7 tot en met 29 maart 2008 vindt in het Cultureel Centrum Hollandia te Vlaardingen de presentatie van het Studium Generale 2008 plaats. Dit is de vierde keer op rij dat de Vrije Academie een Studium Generale organiseert, met dit seizoen "Rituelen" als thema.
Cursisten gingen aan de slag met de verbeelding van HET RITUEEL, variŽrend van eigen persoonlijke rituelen tot algemene gebruiken, plechtigheden en ceremoniŽn die deel uitmaken van het (religieuze) en (openbare) leven. De door de cursisten gemaakte werkstukken worden gepresenteerd in de hal van het Cultureel Centrum Hollandia.
In de Hollandia Galerie op de eerste verdieping exposeert Elly Dijkshoorn, zij is als kunstenaar o.a. betrokken bij de herinrichting van de aula van de begraafplaats Emaus te Vlaardingen. Zij toont ons een serie panelen als visueel verslag van haar zoektocht naar de openheid van het ritueel. Deze tentoonstelling wordt vrijdag 7 maart om 20.00 uur geopend door Hilbrand Bruijning.
Ter afsluiting van het Studium Generale 2008 is er op 27 maart een lezing door psychologe en ritueel begeleidster Angela Stoof over 'Rituelen en symbolen bij afscheid en rouw', georganiseerd door Kronoz en op 28 maart is er een lezing met de titel 'Vanwege het aanraken', door Elly Dijkshoorn. Beide lezingen beginnen om 20.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het maximum aantal deelnemers per lezing is 50. Reserveren via 010-4356225.
Kijk op de website van Elly (klik hier) voor meer informatie over het werk van Elly Dijkshoorn. In opdracht van de Vrije Academie en in het kader van de Studium Generale, organiseert Kronoz een lezing.
De lezing over rituelen en symbolen bij afscheid en rouw, verzorgd door Angela Stoof, is zo opgezet dat deze voor een breed publiek toegankelijk is. Dat wil zeggen zowel voor leken die interesse hebben in de thema's van de lezing, als voor mensen die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de uitvaartsector of zich bezig houden met zingeving, geloof en spiritualiteit.
Het doel van de lezing is om mensen ideeŽn, beelden en ervaringen aan te reiken, waar ze normaalgesproken niet mee in aanraking komen. Het doel is om vanuit een andere invalshoek naar bekende thema's te kijken en het eigen referentiekader te verrijken.
De lezing raakt aan thema's rondom ziekte en dood, afscheid en rouw, zingeving en spiritualiteit. Deze thema's worden benaderd vanuit diverse invalshoeken. Een belangrijke invalshoek is die van de psychologie en dan met name de Jungiaanse psychologie waarin psychologie, zingeving en spiritualiteit elkaar ontmoeten. Andere invalshoeken zijn mythologie en symboliek, beeldende kunst en muziek, alsmede gedichten en vertellingen. De lezing is erop gericht om niet alleen het verstand aan te spreken maar ook het hart te beroeren, om ruimte te laten voor de eigen mening en ervaring en ook om de soms wat gevoelige thematieken af te wisselen met een lach.
De lezing duurt ongeveer 1 uur. Daarna bestaat er de mogelijkheid om vragen te stellen en vanuit persoonlijke ervaringen te reageren.
Datum: donderdag 27 maart 2008 20:00u
Locatie:
Hollandiagebouw