Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

KRONOZ
Filosofisch Café

Vluchtelingensubjectiviteit
Door Tina Rahimy
Tina Rahimy
Foto: © Tina Rahimy
Ontsnap!
Een kleine filosofie van het vluchten


Ontsnappingen. Ze roepen herinneringen op aan nare en plezierige momenten. Ontsnappen uit een spel, ontsnappen uit een verslaving, ontsnappen in een liefdesspel. Ontsnappen als vlucht voor het gevaar dat op de loer ligt. Ontsnappen uit een land. Vluchten is altijd een dubieuze reis. Het is het erkennen van het gevaar en het ontkennen van het verdriet om te kunnen overleven. Een angstige reis waarin de vluchtende zich beweegt in tegengestelde richtingen. Men treedt een onzekere toestand tegemoet, om een andere onzekere en gevaarlijke toestand te vermijden. Een radicaal besluit om een leven plotseling voorgoed achter zich te laten, in de hoop op een nieuw begin. Het is het overkomen van grenzen, niet alleen tussen landen, maar ook in het denken. Vluchten en vluchtelingen ontvangen betekent dat we anders moeten denken, niet alleen over andere mensen, maar ook over onszelf.  Het betekent dat we ons beeld van mensen moeten herzien. Wie vinden wij waardig genoeg toe te laten?

Tina Rahimy is politiek filosoof die onderzoek doet aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij doet onderzoek naar thema’s als identiteit, politiek, kunst en vluchtelingen.
Datum: zondag 28 februari 2010 14:00u
Locatie:
Café De Hommel, Schiedamseweg 37