Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Kronoz Cultuur
Filosofisch Café: De rol van het toeval

Henk Weltevreden
Henk Weltevreden
De lezing
De lezing gaat over de rol van het toeval binnen het creatieve proces in de kunst, de wetenschap en in ons leven. Henk zal vooral proberen om aan de hand van aspecten en voorbeelden te laten zien hoe het komt dat hij is gaan vinden dat 'toeval' zo interessant is, dat toeval wellicht ons leven bepaalt en de bron is waaruit alles is ontstaan. Vanaf de kwantumfluctuatie (Big Bang) tot nu en in de toekomst. Altijd. Desnoods vanuit de gedachte van Baruch de Spinoza: 'Toeval is gebrek aan kennis'. Dit ondanks het feit dat Henk zeker geen determinist is, zoals Spinoza. Het wordt een pleidooi tégen deterministen en het denken dat alles een noodzaak heeft en valt te verklaren vanuit een vooropgezet doel. Henk is anti-teleoloog (teleos = doel).
Biografie
Henk Weltevreden (Maassluis, 1951) studeerde af in de wijsbegeerte en werkte als docent in Japan en de Volksrepubliek China. Hij schrijft romans, reisverhalen en columns. Henk doceert aan de Erasmus Universiteit (HOVO) en hij is programmamaker bij de RVU en de VPRO.
Publicaties o.a. Levensvlagen (1996), De bril van Gandhi (1998), De stier van Algeciras (1999), Het Grote Water (2001) en Congo Blues (2005).
Datum: zondag 27 oktober 2013 15:00u
Welkom vanaf: 14:30u
Locatie:
St. Willibrorduskapel (Atelier Hans Rikken), Emaus 44-B
Kosten:
Entree gratis