Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Filosofisch Café
Kunst en Filosofie
door Leonhard van Geijn
Leonhard van Geijn
Foto: © Leonhard van Geijn
Op zondagmiddag 29 maart a.s. organiseert Kronoz het 3e Filosofisch Café van dit seizoen, met als gast de filosoof Leonhard van Geijn. Onderwerp van de middag is de motivatie van een kunstenaar om zijn kunst te maken.
Leonhard studeerde af op de het kunstfilosofisch probleem van 'Het einde van de kunst', van Arthur Danto. Hij heeft jarenlang gewerkt als rondleider in Museum Boijmans te Rotterdam en het Mauritshuis in Den Haag. Hij werkt nu voor Dagblad Trouw (Religie & Filosofie) en is privéstudent bij Awee Prins, met wie hij het werk van Martin Heidegger bestudeert. Daarnaast is hij oprichter van schilderscollectief Hidius waar hij met drie vaste leden plus een gast wekelijks één doek maakt. Hun werk kende al verschillende exposities in Rotterdam, Den Haag en Almere.
Van Geijns primaire uitgangspunt is de levensfilosofie. Hierin vindt hij aansluiting bij denkers als Schopenhauer, Heidegger en Cioran. Een blijvende inspiratiebron is de literatuur. Volgens van Geijn zijn wij allemaal handelaren geworden die iets verkopen (arbeid, denkkracht, spullen), zo ook de kunstenaar. Om weer een oprecht kunstenaar te kunnen zijn, moet de kunstenaar zich tegen die pragmatische levenshouding teweerstellen en keer op keer principieel zijn zonder dat hij weet of deze principes ergens op steunen. Dat niet-weten en toch geloven creëert een spanning die door de kunstenaar gebruikt wordt om kunst te maken. Hij maakt kunst om deze spanning te kunnen doorstaan.
Presentatie: Leonie van Wees.
De intermezzo’s worden verzorgd door Erik Koning & Cie (zigeunermuziek).
Na afloop wordt de muziek verzorgd door Tim O’Connor
Datum: zondag 29 maart 2009 14:00u
Locatie:
Loenz, Markt 21