Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Kronoz Cultuur
Filosofisch cafť: Het verlangen en de filosofie van Gilles Deleuze

Poitrek Swiatkowski
Poitrek Swiatkowski

Foto: © Poitrek Swiatkowski

De lezing
Analyse van de werking van het verlangen en van het ontstaan van de structuren van betekenis zijn cruciale onderwerpen voor de hedendaagse Franse filosoof, Gilles Deleuze. In boeken zoals Logique du Sens wijst hij op de lichamelijke aard van het verlangen. Het verlangen kan nooit begrepen worden vanuit een universele structuur. Het is niet talig van aard en is voortdurend aan veranderingen onderworpen.
De lezing zal gaan over het proefschrift dat Piotrek Swiatkowski hierover schreef.
Piotrek analyseert in dit proefschrift op een nauwkeurige en tegelijk toegankelijke wijze het constructieproces van het verlangen. Hij gebruikt daarbij voorbeelden uit het dagelijks leven, films, boeken en kunst, zoals de Occupy-beweging, het geweld in de hedendaagse maatschappij, de toename van het aantal anorexiapatiŽnten, alcoholisme, seksverslaving en consumentisme etc.
Biografie
Piotrek (Warschau, 1977), woont sinds 1994 in Nederland. Tussen 1997 en 2005 heeft hij achtereenvolgens Internationale Economie en Wijsbegeerte gestudeerd aan Erasmus Universiteit Rotterdam. Van december 2005 tot december 2010 werkte hij als junior onderzoeker aan de Research Institute for Philosophy, Theology and Religious Studies van de Radboud Universiteit. Sinds 2011 is hij hogeschooldocent aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Daarnaast heeft hij filosofie gedoceerd aan Universiteit Utrecht en Radboud Universiteit Nijmegen.
Datum: zondag 23 februari 2014 15:00u
Welkom vanaf: 14:30u
Locatie:
St. Willibrorduskapel (Atelier Hans Rikken), Emaus 44-B
Kosten:
Entree gratis