Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Kronoz Cultuur
Filosofisch Café: Verlangen en visioenen
door
Han van der Horst
Han van der Horst
Over de inhoud
Het ultieme geluksvisioen is het einde der tijden, wanneer aan alle ellende een eind komt en de mensheid met ziel en lichaam het eeuwig geluk tegemoet gaat. Dat wil zeggen: als de bokken en de schapen van elkaar zijn gescheiden, want er is ook een eeuwige verdoemenis voor wie het verdiend heeft. Zo gaat de eeuwigheid ook met ultieme gerechtigheid gepaard. De Apocalyps met zijn uiteindelijke goede afloop is de moeder van het utopisch denken. Van geluksvisioenen en heilsverwachtingen. Maar ook van de stelling dat je geen omelet kunt bakken zonder de eieren te breken. Daarover gaat Han het hebben. Over het einde der tijden, over de utopie en het geluksvisioen. En over de hel op aarde.
Een opmerking terzijde: wie de beruchte glossy van Isis leest, komt erachter dat de jihadi´s van het kalifaat ook al menen dat het laatste oordeel nabij is. Volgens Han zal zijn betoog veel stof tot discussie en tegenspraak oproepen. Een zondagmiddag behoeft niet vervelend te zijn.
Over Han van der Horst
Han is historicus. Hij groeide op in de Schiedamse wijk Nieuwland waar hij zo'n twintig jaar geleden weer ging wonen. Hij schreef een aantal boeken over historische onderwerpen, waaronder Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu en De mooiste jaren van Nederland 1950-2000.
Datum: zondag 25 januari 2015 15:00u
Welkom vanaf: 14:30u
Locatie:
St. Willibrorduskapel (Atelier Hans Rikken), Emaus 44-B
Kosten:
Entree gratis