Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

College
Introductieavond: Zen-meditatie
door
Magda Heesen-Van den Hemel
Magda Heesen-Van den Hemel

Foto: © Thich Nhat Han

Deze avond wil ik graag iedereen laten proberen wat meditatie voor je zou kunnen zijn. Ik zal wat vertellen, we zullen stil zitten (Za-zen), we zullen aandachtig lopen (kin- hin) en er is tijd voor vragenstellen. Je kunt op een meditatiebankje of kussentje zitten, maar wie een stoel prefereert kan daar ook gebruik van maken.
Mijn meditatiepraktijk wordt gevoed door de in Frankrijk levende Zenmeester Thich Nhat Hanh, maar ook door Ton Lathouwers van de groep Maha Karuna (groot mededogen) in Nederland. Thich Nhat Hanh is een verbannen Vietnamese boeddhistische monnik, vredesactivist, dichter en schrijver (bron: Wikipedia). Ook de indiaanse zenmeester en Jezuïet AMA Samy zie ik jaarlijks in BelgiŽ en ook hij beïnvloedt mijn gang door het leven. AMA Samy kan je zicht op het leven verrijken vanuit de christelijke en boeddhistische inspiratiebronnen. Voor mij is dat erg boeiend omdat mijn leven begon in de katholieke kerk.
Maar ook mensen zoals Etty Hillesum, een joodse vrouw die omkwam in kamp Westerbork, boeien me zeer. In de kampen waar zij verbleef, nam ze haar toevlucht tot stilte om te kunnen groeien in compassie.
De avond is heel praktisch ingedeeld en voor iedereen toegankelijk: meditatie-ervaring is niet nodig. In Zen kennen we geen gevorderden of beginners. Elke ervaring, elk gebeuren is nieuw: 'noch nie dagewesen', zeggen de Duitsers.
Warme sokken en gemakkelijk zittende kleding zijn aanbevolen.
Datum: donderdag 21 februari 2008 20:00u
Welkom vanaf: 19:30u
Locatie:
Souterrain van Samsara
Kosten:
Entree gratis