Kronoz Verrijkt Cultuur Kronoz is onafhankelijk en vrij van religieuze en maatschappelijke bedoelingen, behalve het laagdrempelig aanbieden van cultuur, filosofie en overige 'zaken van de geest'. De toegang bij alle lezingen en bijeenkomsten is gratis. Wij vragen u wel om uw waardering te laten blijken door middel van een donatie in onze hoge hoed.

Filosofisch Café
Het verlangen naar de revolutie
door Piotrek Swiatkowski
Piotrek Swiatkowski
Foto: © Piotrek Swiatkowski
Wat dreef de Egyptenaren ertoe om zich van hun meester te willen bevrijden? Zijn het alleen de slechte economische en sociale omstandigheden? Volgens Franse filosoof Gilles Deleuze is de economische structuur van een maatschappij onlosmakelijk verweven met het individuele verlangen. De revolutie is pas mogelijk wanneer er ook op het niveau van het individu fundamentele veranderingen plaatsvinden. In zijn lezing zal Piotrek Swiatkowskide verschillende structuren van het verlangen bespreken, zoals ze door Deleuze in het boek Logique du Sens onderscheiden worden. Hierbij zal ik proberen te laten zien welke rol zij in de Egyptische revolutie gespeeld kunnen hebben en of dezelfde vorm van protest nog in Nederland denkbaar is.
Piotrek Swiatkowski heeft Internationale Economie en Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gestudeerd. Hij is junior onderzoeker filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en rondt nu zijn proefschrift af over het werk van Gilles Deleuze. Tevens is hij docent ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen op Avans Hogeschool in Den Bosch
Gespreksleidster is Leonie van Wees
Datum: zondag 17 april 2011 14:00u
Welkom vanaf: 13:30u
Eindtijd (plm): 17:30u
Muziek: Ben Kiksen
Locatie:
Loenz, Markt 21
Kosten:
Entree gratis